Rätt skor vid löpning

Att ha ett par bra skor för löpning är A och O för att lyckas med sin löpträning. Med rätt skor minskar du risken för skador och du har större möjlighet att nå dina utsatta mål med löpningen. Löpningen kommer också kännas lättare och roligare med rätt skor. Det finns flera nackdelar med att ha fel skor vid löpning:

Läs mer

Ökar risken för skador.

Sänker ditt tempo.

Minskar din utvecklingskurva.

Sportamore.se säljer högkvalitativa löparskor i olika prisklasser för både dam, herr och barn. Löpningen kommer kännas lättare och roligare med rätt sorts sko.

Det finns en hel del att tänka på när man väljer löparskor, storlek, kroppsvikt och fotvalv spelar in för att valet ska bli så bra som möjligt. Det finns också två andra termer du bör känna till när du väljer löparsko:

Överpronation: Detta innebär att foten vinklar inåt. Nästan 70 % av befolkningen pronerar med sina fötter. Om din fot vinklar inåt behöver du en fot med extra stöd åt foten.

Supinering: Detta innebär att man inte roterar foten alls. Detta är ovanligt och endast 5% av befolkningen lider av detta. Roterar man inte foten sliter man ofta ut skorna på dess utsida.

För att på egen hand ta reda på hur du pronerar med fötterna kan du be en kompis filma dig bakifrån när du springer. Detta för du måste se det bakifrån. Helst ska dock en kunnig person avgöra detta åt dig.