Löpning – utrustning

För att optimera din löpning krävs det rätt utrustning. Att springa med fel sorts skor eller i för varma kläder försämrar dina resultat markant och ger även en trist upplevelse. Olika årstider kräver olik utrustning. Löpning är något man kan ägna sig åt året om, om man har rätt utrustning.

Läs mer

Sportglasögon: När du är ute och springer kan det vara riktigt jobbigt att ha solen i ögonen. Det kan även vara skönt att skydda ögonen från småkryp under sommaren. Att springa med vanliga solglasögon kan vara trixigt, därför rekommenderar vi ett par anpassade sportglasögon.

Hörlurar: Under riktigt varma sommardagar kan det vara jobbigt med stora och varma hörlurar som sitter utanpå öronen. Då rekommenderar vi så kallade ”in ears”. Dessa tar mindre plats och blir inte lika varma som hörlurar utanpå öronen.

Träningsklocka löpning: Det kan vara väldigt roligt att hålla koll på sina resultat och se sin utvecklingskurva. Med hjälp av en träningsklocka kan du mäta distans, hastighet, puls och mycket mer.

Viktväst: Vill du ta löpningen till nya höjder? Testa då en viktväst. Detta gör din vanliga löprunda mycket jobbigare vilket bidrar till att du blir starkare och klarar mer.

Runkeeper: Om du vill hålla koll på din löpning utan en träningsklocka rekommenderar vi appen Runkeeper. Denna app mäter din distans och hastighet. Appen sparar dina resultat så du kan följa din egen utveckling.

Vätskebälte: Börjar du utmana dig själv på längre distanser är det viktigt att få i sig vätska under löpturen. Ett vätskebälte är ett smidigt sätt att få med sig mycket vätska på och du slipper släpa runt en vattenflaska.

Utrustning löpning vinter

Om du ska ut och springa under vinterhalvåret är det viktigt att du jobbar med olika lager.

Lager 1. Lagret som är närmast kroppen ska vara värmeisolerande och fukttransporterande. Vi rekommenderar flossade tights. Flossade tights är fodrade och i ett fleecematerial. Ett underställ i syntetfiber eller ull rekommenderar vi om det är riktigt kallt ute.

Lager 2. Detta är mellanlagret. Detta lager ska fungera som extra isolering så du behåller så mycket kroppsvärme som möjligt under löpningen. Detta lager behöver inte vara tjockt för att isolera värmen utan kan vara smidigt och tunt. Med rätt utrustning blir löpningen bättre.

Lager 3. Det yttersta lagret ska vara vind- och vattenavstötande. Detta lager ska inte vara tjockt eller stelt då det kommer påverka löpningen negativt. Tips är att inte klä dig för varmt! Du kanske fryser de första minuterna men när kroppen värms upp kan det bli jobbigt om du blir för varm.

Huvud: Huvudet ger ifrån mycket värme vilket bidrar till att hela kroppen blir nedkyld om huvudet blir för kallt. Använda mössa vid löpning på vintern. Mössan ska vara i ett fukttransporterande material och i en smidig design.

Skor: Väggreppen mellan sommar och vinter är väldigt olika vilket också kräver olika skor. Investera i ett ordentligt par vinterlöparskor och vissa underlag kräver även dubbade skor.

Träningskläder – märke

Löpning handlar lika mycket om fysisk styrka som ett starkt pannben. Den mentala styrkan får en extra skjuts om man klär sig snyggt under träningen.

Modet inom träningskläder går precis som med vanligt mode i olika trender. Vi rekommenderar alltid att köpa tidlösa och högkvalitativa träningskläder du kan använda under flera år. Att köpa träningskläder du kan använda länge är snällt mot både miljön och plånbok. Här tipsar vi om våra favoritmärken när det kommer till träningskläder:

ASICS: Asics säljer allt från skor till shorts och är ett av världens starkaste varumärken inom tennis, löpning och idrott. Vi är alltid nöjda med Asics kvalité och design.

Röhnisch: Röhnisch tillverkar träningskläder för aktiva kvinnor. De säljer kläder för de flesta aktiviteter, golf, löpning och yoga med mera.

New Balance: New Balance har en lång historia av skoskapade då de redan 1941 skapade skräddarsydda skor för löpning, tennis, basket och mycket mer. Nu skapar New Balance inte enbart skor, utan också träningskläder för både dam och herr.

The North Face: The North Face grundades 1968 i Kalifornien. The North Face säljer kläder för en aktiv livsstil och levererar alltid hög kvalitet.