Löpträning – teknik

När våren står runt hörnet är det många som kommer igång med sin löpning igen. Enligt oss är det bästa tiden för löpning just när gatorna blivit sopade och vårsolen smyger fram. Det är viktigt att alltid ha en bra löpteknik för att minimera riskerna för skada vid löpning.

Läs mer

Det finns flera vanliga skador vid löpning du kan undvika med rätt teknik:

  • Löparknä

  • Hälseneinflammation

  • Benhinneinflammation

  • Hälsporre

  • Meniskskada

5 tips – löpteknik

1

Bra hållning: Att springa med stolt hållning medför stora fördelar till din löpning. Dina lungor får mer plats, dina steg blir mer effektiva och risken för skada minskar. För att ha en bra hållning under löpningen krävs en stark rygg. Gör ryggövningar hemma eller på gymmet för att stärka ryggen. Topphälsan.se ger tips på enkla och effektiva ryggövningar.

2

Korta och snabba steg: Springer man med långsamma och långa steg ökar risken för skador. Spring istället med korta och snabba steg för att maximera din löpning. Den rekommenderade rytmen för alla löpare är 180 BPM. Ett tips för att hålla denna rytm är att lyssna på musik med samma BPM.

3

Framfoten: Genom att undvika hårda hälnedslag minskar risken för skador i foten, knäna, höft och rygg. Steget ska alltså se ut såhär: främre foten slår ner i marken först, sedan följt av hälen och till sista kommer frånskjutet.

4

Frånskjut: Frånskjutet är extremt viktigt vid löpning. Du ska verkligen ge kraft i dina frånskjut. På så sätt blir knäets rörelse större och du får snabbare steg.

5

Arbeta med armarna: Att arbeta rätt med armarna innebär att du sparar energi under löpningen. Optimalt är att armarna är avslappnade och hänger längst kroppen. Spänner du armarna och nacken under löpningen kan det leda till spänningshuvudvärk.