Svaret är…Möten

2016 års medalj skapad av Martin Mörck i samarbete med Vasaboden.

2016 års medalj skapad av Martin Mörck i samarbete med Vasaboden.

 

RÄTT SVAR

Irene Carlensberg från Solvikingarna blir vi inte rika på.

Hon har lyckats lösa den tydligen så knepiga gåtan med 2016 års medaljtema och vinner, efter idogt klurande, en startplats även för 2018.

Hennes korrekta svar lyder:

Ok.. sista försöket. MÖTEN. Arne o Gunder MÖTTES i en löparduell. Jubileumsutställningen var ett stort Möte. Göteborg vill bli en stor stad för Möten med svenska mässan o alla hotell som byggs. Tyvärr går d inte alltid så bra (se kravallerna 200x något). Vi vill ha veteran vm här 2021- ett enda stort möte bland idrottare.  Målet är nu att de två älvstränderna ska mötas genom ny bro, linbana, etc.
Hilsen
Irene”

Så rätt.Idrott är fysisk utövning och tävling, men allra viktigast är ändå mötet. Flockdjuret människan är outtröttlig i sin strävan att få träffas under olika förevändningar, och Göteborg har verkligen lyckats bra i att profilera sig här. Vi kallar det evenemangsstaden, evenemangsstråket och annat,men själva det mänskliga mötet är väl så viktigt. Mötesstaden Göteborg låter väl så bra,eller ”Göteborg,där människor möts.”

Mötet mellan Arne och Gunder hade inte kommit till stånds utan en arena. Slottsskogsvallen byggdes för Jubileumsutställningen 1923 och blev plattform för otaliga möten genom åren, och det ska fortsätta länge än. Bland mycket annat samlas vår måndagsgrupp där, men också hela Göteborgs friidrott, från yppersta elit till ungdom och motionärer.

Månd 5

IDROTTEN

Irene har lämnat ett annat svar- inte vinstgivande, men så bra att det förtjänar ett hedersomnämnande. Det är oerhört genomtänkt och det är ju fantastiskt att en enkel tävling kan leda till så skarpsinniga funderingar.

Det ligger helt i linje med Göteborgs Jubileumslopps grundvärderingar och tar framförallt avstamp i idrottens universella roll och kära göteborgsmiljöer.

”Motivet på medaljen speglar Göteborg som evenemangsstad. En del av det som konstruerades för evenemanget 1923 och som syns på bilden är redan raserat såsom Minareterna, Minneshuset och fyrtornet, plus att atleterna på bilden redan hunnit lämna denna värld. I grävskopornas Göteborg höjs rösterna och nävarna så fort vi känner att några av våra idrottsrelaterade byggnader eller områden är hotade. T.ex. ”Scandinavium som är så charmig!”   Och nu senast på 1 april, har nog inget aprilskämt skapat så mycket ramaskri som att man ska bebygga vår gröna lunga Slottsskogen. Det skrevs sms, brev och idrottsföreningar började ordna namnlistor.
 VM
Göteborg är en evenemangsstad i framförallt idrottens tecken (VM i friidrott, byggandet av gamla Ullevi som ju faktiskt är det nya Ullevi mm). Idrotten ligger oss mycket varmt om hjärtat. Vi har fostrat många duktiga atleter. Med detta vill jag avsluta att Idrotten besegrar allt, lika mycket som att Kärleken besegrar allt. På bilden ser vi dessutom en segrare. Genom idrotten förenas vi som jag nämnde innan oavsett religion och politisk bakgrund.  Det är underbart  att se hur nyanlända invandrare integreras i samhället genom idrotten. Idrotten stärker deras självförtroende och de lär sig svenska..  oj nu kanske jag går in på lite väl många olika ämnen här men vill bara nämna att idrotten kan besegra mycket, även segregation och depression.
Till syvende och sist så hade idrotten redan under Göteborgs jubileumsutställning en viktig plats i Göteborg i form av en egen utställning och idrottsspelen och den senares syfte av att förena folk trots krig och elände som pågick.”
VATTEN
Göteborgs Jubileumslopp ligger vid vattnet och vi kallar stolt vårt lopp för Den Blå Milen. Irene har även givit färg och betydelse åt Den Blå Milen i ytterligare ett försök.Som tur är var det inte hennes sista. Den torde drastiskt höja våra möjligheter att få stöd av Göteborgs hamn, om de läser dessa rader.
”Mitt sista försök består i att linan på bilden, den som löparna spräcker vid målgång och som syns även på denna bild, är väldigt lik formen på Göta Älv och den form som Jubileumsloppet har av bansträckningen på sin webbsida. Linan och älven har i princip identisk form.   Jag tror att linan (älven) är med på bilden för att symbolisera älvens och hamnens betydelse för Göteborg.
1250480369_76639f4c06
Hamnen och älven har haft och har fortfarande ekonomisk betydelse för Göteborg.  Saker fraktas hit och härifrån tack vare älven, och motionslopp som ordnas kring älven drar storpublik och långväga gäster (Göteborgsvarvet). Här ordnas även ert lopp som bidrar till hjärnhälsa och annat positivt såsom måndagsträningarna.
Älven har i mångt och mycket bidragit till att Göteborg har växt och har storindustri såsom Volvo idag. Kanske är vi även friskare tack vare älven? Tänker på alla som tränar inför Varvet. Träningen gör att många lever längre, den botar depressioner, den sammanför människor, skapar nya vänskapsförhållanden…
Älven (hamnen) och inkomsterna därifrån bidrog även till att Jubileumsutställningen kunde ordnas. Älven har satt och sätter Göteborg på kartan.
Blå Milen
För att sammanfatta, Älven, den blå milen, har i alla tider bidragit till positiva saker för Göteborg. Jag kan tyvärr inte komma på ett slagord här för det är nog lite för subjektivt för en utomstående att komma på. Tidigare år har ni haft Möten och avsked, Vi är på väg….   Vad kan slagordet vara i år månne tro?
Idag i GP fanns en artikel om att linbanan ska återuppstå, men planeras över älven. Dvs då och nu är älven i fokus. Kan det vara något sådant, att Älven (repet på bilden) är i fokus för Göteborg fortfarande idag?”

BA- overall

Snart till salu

FULLT IDESKAFFERI
Vi sparar de här till förrådet och inser att medaljmotiven inför 2017, 2018 och framåt är väl täckta.
2017 kan mycket väl bli ”Kärleken besegrar allt, Idrotten besegrar allt, Den Blå Milen helar” eller nån annan av Irenes fyndiga formuleringar.
Konstnären och medaljgravören Martin Mörck är mannen att illustrera vackra tankar.
martin_morck_may13_005_300ppi
Tack Irene och tack alla andra som har deltagit i tävlingen.
Det kommer fler tävlingar vågar vi lova.
Sällan har våra hjärnforskare haft så rätt- träning och intelligens löper i samma spår.
Det är träningsvilliga Irenes visionära inlägg otvetydiga bevis för.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*